Nasze lodówki i zamrażarki pracują w trybie ciągłym, dlatego generują zużycie około 10–20% całego zapotrzebowania na prąd w gospodarstwie domowym. To sporo, ale właściwa decyzja przy zakupie nowego urządzenia chłodniczego i przestrzeganie kilku zasad obchodzenia się z nimi pomoże chronić środowisko i zawartość naszego portfela.
Postaw na wysoką klasę energetyczną
Przy zakupie lodówki zwróćmy uwagę na klasę efektywności energetycznej i roczne zużycie prądu. Urządzenia posiadające klasę A+++ są obecnie najbardziej energooszczędne. Dla porównania: lodówka czy zamrażarka klasy energetycznej A+++ jest do 30% bardziej oszczędna, niż urządzenia klasy A.
Dźwiękowy sygnał ostrzegawczy
Każde otwarcie lodówki czy zamrażarki powoduje wzrost temperatury w jej wnętrzu, która musi zostać ponownie obniżona. Gdy zapomnimy zamknąć lodówkę, pracuje ona cały czas, aby utrzymać ustawioną temperaturę. Dlatego przydatna jest sygnalizacja dźwiękowa, która ostrzega w przypadku zbyt wysokiej temperatury lub gdy drzwiczki są niedomknięte.
Razem, czy osobno?
Szczególnie energooszczędne są chłodziarki połączone z zamrażarką, które posiadają dwa osobne obiegi cieplne, dzięki czemu obie części mogą być odmrażane osobno. Kiedy chłodziarka i zamrażarka są oddzielone od siebie, można także osobno nastawiać ich temperaturę.
Jeżeli masz już w domu osobną zamrażarkę, wybierz lodówkę bez zamrażalnika. Będzie ona zużywała ok. 1/3 mniej energii, niż połączenie chłodziarki z zamrażarką.
Im mniej szronu, tym lepiej
Urządzenia z funkcją No-Frost zużywają w codziennej pracy ok. 10–30% więcej prądu, ale ich przewaga polega na tym , że nie wymagają rozmrażania. Lodówki bez tej funkcji pobierają dodatkową energię do schłodzenia urządzenia po jego ręcznym rozmrożeniu. Dobrym rozwiązaniem „pośrednim” są urządzenia z funkcją Low-Frost. Są one wyposażone w system odprowadzania wilgoci, dzięki któremu warstwa szronu tworzy się znacznie wolniej, niż w tradycyjnych lodówkach. Tym samym mogą one być odmrażane rzadziej.
Rozmiar ma znaczenie
Im większa lodówka, tym większe zużycie energii. Jeśli nie jesteśmy pewni, jaki rozmiar powinniśmy kupić, możemy kierować się następującymi zaleceniami: dla jedno- lub dwuosobowych gospodarstw domowych proponowany rozmiar to ok. 100–160 litrów. Na każdą kolejną osobę należy dodać ok. 50 litrów. W przypadku zamrażarek jest to ok. 20–30 litrów na osobę. Oczywiście im mniej, tym oszczędniej.
Zmień nawyki i zacznij korzystać oszczędnie
Oszczędność energii można osiągać nie tylko dzięki parametrom i funkcjom urządzenia. Kilka prostych zasad obsługi każdego rodzaju lodówek i zamrażarek pozwoli nam uzyskać wymierne oszczędności w skali roku.
Odpowiednia wentylacja
Wydajność urządzenia chłodniczego zależy przede wszystkim od tego, jak dobrze działa wymiana ciepła. Należy zatem zapewnić, aby zachowane były zalecane przez producenta odstępy od ściany i sąsiednich urządzeń. Niezwykle istotna jest też wystarczająca cyrkulacja powietrza – zator cieplny znacznie zwiększa zużycie prądu.
Regularne odmrażanie
W przypadku urządzeń nie wyposażonych w technologię automatycznego odmrażania należy regularnie wykonywać tę czynność. Tworzenie się szronu zmniejsza wydajność chłodzenia i zwiększa zużycie prądu.
Temperatura wewnętrzna
Temperatura wewnątrz lodówki nie powinna być zbyt niska. Dla komory chłodzenia wystarczy +6 stopni.
Dla komory zamrażalnika zaleca się temperaturę -18 stopni. Ogólna zasada brzmi: temperatura wyższa o 1 stopień oszczędza ok. 8% prądu.
Ustawioną temperaturę łatwiej utrzymać, gdy staramy się otwierać lodówkę tak rzadko i na tak krótko, jak to możliwe. Ciepłe powietrze, które dostaje się do wnętrza przy otwieraniu, musi zostać schłodzone. Dlatego ciepłe potrawy muszą całkowicie wystygnąć, zanim włoży się je do lodówki.
Przemyślany wybór nowego urządzenia oraz właściwe użytkowanie sprawią, że nasze rachunki za energię elektryczną będą niższe, a tym samym przyczynimy się do ochrony środowiska.